گران ترین نقاشی سهراب سپهری کدام است؟

به گزارش وبلاگ تینتا، سهراب سپهری از هنرمندان گران و پُرتکرار حراج تهران در بخش هنر مدرن است که اگرچه در سال های اخیر آثارش عنوان گران ترین اثر حراجی را به خود اختصاص نداده اند، اما با رقم هایی که به ثبت رسانده اند، همیشه در این سال ها فروش حراجی ها را سرپا نگه داشته اند. اما گران ترین اثر سهراب سپهری در پنج سال اخیر کدام بوده است؟

گران ترین نقاشی سهراب سپهری کدام است؟

ایسنا در گزارشی که به مناسب نود و چهارمین سالروز تولد سهراب سپهری ـ شاعر و نقاش ایرانی ـ منتشر می گردد، نگاهی داشته است به گران ترین آثار این هنرمند در حراجی های داخل کشور از سال 96 تا کنون.

در پانزدهمین حراج تهران ـ هنر مدرن ایران ـ که دی ماه 1400 برگزار گردید، دو تابلو نقاشی از سهراب سپهری عرضه شد که هر کدام توانستند رقم های قابل توجهی را به خود اختصاص دهند.

هر دو تابلو که با تکنیک رنگ روغن روی بوم ارائه شدند، عنوانی نداشتند. تابلوی نخست که دهه 40 نقاشی شده بود، در میزان 100×70 سانتیمتر، 6 میلیارد تومان به فروش رسید و پیشتر سال 94 هم در چهارمین حراج تهران ارایه شده بود.

اما تابلوی دوم سهراب سپهری در حراج تهران رقم قابل توجه تری را به خود اختصاص داد و تا اینجا گران ترین اثر هنرمند در سال های اخیر لقب می گیرد. این تابلوی نقاشی بدون عنوان از مجموعه تنه های درخت با رقمی معادل 11 میلیارد و 800 میلیون تومان فروش رفت و در رقابت با مجسمه ای از پرویز تناولی (14 میلیارد و 600 میلیون تومان) و طراحی روی شیشه منیر فرمانفرماییان با 13 میلیارد فروش در رتبه سوم گران ترین اثر حراجی پانزدهم نهاده شد.

گران ترین تابلوی سهراب سپهری در 5 سال اخیر که 11 میلیارد و 800 میلیون تومان فروش رفت

تابلوی 6 میلیارد تومانی سپهری در حراج پانزدهم

سیزدهمین حراج آثار مدرن و معاصر تهران که در دی ماه 99 برگزار گردید، به نام آیدین آغداشلو تمام شد و عنوان گران ترین اثر، به این هنرمند با 12 میلیارد تومان اختصاص یافت.

در این حراجی بعلاوه اثری از سهراب سپهری با قیمت کمینه و بیشینه 800 میلیون تا یک میلیارد و 200 میلیون تومان ارائه شده بود که در نهایت به قیمت یک میلیارد و 700 میلیون تومان به فروش رسید. این اثر با تکنیک گواش روی مقوا در ابعاد 50×69 سانتیمتر در دهه 1340 کشیده شده بود.

اثر سهراب سپهری در حراج سیزدهم

یازدهمین حراجی تهران که مختص به آثار مدرن و کلاسیک بود و در تیر ماه سال 98 برگزار گردید، برای آثار سهراب، رویدادی نسبتا کم فروغ محسوب می شد و آثار این هنرمند به لحاظ قیمت فروش، باز هم مانند حراج پانزدهم در مقابل هنرمندانی، چون پرویز تناولی و منیر فرمانفرمائیان مغلوب شد.

در این حراجی دو تابلوی نقاشی از سهراب سپهری عرضه شد. اثر نخست که متعلق به مجموعه خصوصی بود، دو الی سه میلیارد تومان قیمت گذاری شد که در نهایت دو میلیارد و 200 میلیون تومان فروش رفت. این اثر در سپتامبر 1963 در هفتمین بینال سائوپائولو برزیل ارایه شده بود.

تابلوی دوم هم 2 الی 3 میلیارد تومان قیمت گذاری شد و در نهایت دو میلیارد فروش رفت. این تابلو در اکتبر 2017 در حراج کریستیز لندن ارایه شده بود.

اثر سپهری در حراج یازدهم که دو میلیارد و 200 میلیون تومان فروش رفت

اثر سپهری در حراج یازدهم که دو میلیارد چکش خورد

اما نهمین حراج تهران وضعیتی متفاوت را برای اثر این هنرمند رقم زده بود؛ چراکه عنوان گران ترین اثر حراجی را به خود اختصاص داد. این حراجی در تیر ماه سال 97 برگزار گردید و در جریان آن دو تابلوی نقاشی سهراب سپهری در نهمین حراج تهران، گران ترین آثار به حساب آمدند؛ یکی از آثار او بین 5 تا 6 میلیارد تومان و دیگر تابلوی او 1.2 تا 1.6 میلیارد تومان قیمت گذاری شد؛ و در نهایت اثر نخست 5 میلیارد و 100 میلیون تومان چکش خورد تا شور حراج را بالا ببرد و تابلوی دوم هم یک میلیارد و 900 میلیون تومان فروش رفت.

گران ترین اثر حراجی نهم در سال 97 اثر سهراب سپهری

اثر سهراب سپهری که سال 97، یک میلیارد و 900 میلیون تومان فروش رفت

گران ترین اثر هفتمین حراج تهران هم به سهراب سپهری اختصاص یافت. این اثر که باز هم از تابلو های تنه درخت این هنرمند بود، در سال 96 به قیمت سه میلیارد و 100 میلیون تومان فروش رفت. سهراب این تابلو را سال 51 با تکنیک رنگ روغن کشیده بود.

در این حراجی اثر دیگری هم از سپهری ارائه شده بود که آن هم تنه درخت بود و یک میلیارد و 200 میلیون تومان فروخت.

گران ترین اثر حراج هفتم

از مجموع آنچه در این گزارش به دست آمده، چند نکته قابل تاکید است:

ـ نخست اینکه اغلب آثار تنه درخت سهراب سپهری در مقایسه با دیگر آثار این هنرمند، در پله هایی به مراتب بالاتر قرار می گیرند. به نحوی که بعضی کارشناسان از این نقاشی ها، به عنوان درخت های لاکچری یاد می نمایند که در این سال ها هر بار در حراجی ها ارائه شده اند، یا عنوان گران ترین اثر را به خود اختصاص داده اند و یا در زمره سه اثر گران این رویداد نهاده شده اند.

ـ در سه سال اخیر آثار سهراب سپهری، حتی اثر انتخابی از مجموعه تنه های درخت او در مقابل آثار دو هنرمند مغلوب شده اند. پرویز تناولی و منیر فرمانفرمایان دو هنرمندی هستند که در دوره پانزدهم و یازدهم گوی سبقت را از سپهری ربوده اند.

ـ دیگر اینکه عنوان گران ترین اثر سهراب سپهری از سال 96 تا به امروز به اثری از این همین تنه های درخت اختصاص دارد که اگرچه در آن سال عنوان گران ترین اثر حراجی را به خود اختصاص نداد، اما با فروشی معادل 11 میلیارد و 800 میلیون تومان، گران ترین اثر هنرمند در حراجی ها محسوب می گردد که البته باید در این مقایسه رقمی، بالا رفتن یکباره قیمت های فروش آثار در حراجی ها ظرف چند سال اخیر را هم لحاظ کرد.

در خاتمه جواد مدرسی در تحلیلی که بر تنه های درخت های نقاشی های سهراب سپهری داشته، در بخشی از این مقاله چنین آورده است:

فرم تنه های درخت از یک سو تحت تأثیر هنر مدرنیسم غرب است و از سوی دیگر، و بیشتر، وامدار نقاشی شرق دور. سهراب سپهری در سفرهایش به شرق و غرب عالم بیشتر مجذوب آن بخشی از نقاشی شد که به رغم تفاوت های ماهوی در دو ویژگی مشترک اند: یک، ایجاز و پرهیز از زیاده گویی های روایی و دو، در مرز میان عینیت و انتزاع قرار داشتن. هر دو این ویژگی ها را از قضا در طبیعت بیش از هر جای دیگر می توان یافت.

در هنر غرب، این طبیعت است که مدرنیسم را بنا می نهد. کسانی همانند گوگن، وان گوگ و سزان اولین نقاشانی بودند که در پی پروژه بزرگ مدرنیسم شهر بزرگ را به سوی طبیعت ترک کردند. بی شک مهم ترین و اساسی ترین مسئله هر نقاش مدرنیست، جدال میان دو رویکرد عینیت گرایی و عدم عینیت گرایی یا انتزاع در بازنمایی دنیا است.

به بیان دیگر، نحوه بازنمایی دنیا در هنر مدرنیسم به میانجی همین جدال، معین نماینده ارزش اثر نقاشی است. در بیشتر نقاشی های انتزاعی ردی از فیگور و طبیعت هست و در بیشتر نقاشی های عینیت گرا زمینه ای از فهم انتزاع. از همین رو، به نظر می رسد زمینه فهم نقاشی شرق دور در سپهری هم از راه تماشا آثار نقاشانی، چون مونه، ماتیس، موندریان و کله فراهم آمده است.

منبع: فرارو

به "گران ترین نقاشی سهراب سپهری کدام است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گران ترین نقاشی سهراب سپهری کدام است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید